Uvod u rad sa Excelom

 

Kako nije dobio ime

Kako startati Excel

Elementi Excel prozora

Šta Excel nudi i može

 

Mada nije dobio ime po engleskoj riječi excel, u prevodu "izdvajati se", ovaj softverski proizvod iz Microsoft Office paketa koji spada u kategoriju programa za tabelarna izračunavanja izdvaja se svojim kvalitetom i mogućnostima od svih ostalih srodnih programa drugih proizvođača (vidi Lotus1-2-3 i Quattro Pro) i trenutno je najprodavaniji program za tabelarna izračunavanja u svijetu koji bi s pravom mogao biti proglašen najjednostavnijim postojećim programom za tabelarna izračunavanja.

Start Excela: pokretanje aplikacije za tablične proračune

Primjer starta preko Start dugmeta

Start/All Programs/Mirosoft Office/Excel

Excel se starta kao i bilo koji koji Windows program.

 

 

 

Može da se starta i dvoklikom na ikonu Excela direktno iz desktopa, ukoliko je ona tu postavljena.

Elementi Excel prozora

Pored standardnih elemenata prozora kod Excela postoji nekoliko specifičnih elemenata.

 

 

Nakon startanja Excela dobija se standardni prozor kao u svim aplikacijama iz paketa Microsoft Office.

Na vrhu prozora nalazi se Office Button... Title bar (ExclVjeybeStart Microsoft Excel), Close button; zatim linija menija (Meni bar) i tarka alatki (koja zavisi od izabranog menija predefinisano Home)

Ispod linije s menijima slijedi radni prostor koji počinje sa Name Box i Formula Bar.

Excelova datoteka je tzv. radna sveska. Radni prostor Excela čine radni listovi, inicijalno se pojavljuju tri radna lista (Sheet1, Sheet2 i Sheet3), vidi sliku. Na slici prvi radni list nosi naziv Januar. Promjena imena, odnosno, dodjeljivanje drugog imena radnom listu obavlja se tako što se desnim tasterom miša klikne na jezičak radnog lista (recimo Sheet3) i nakon izbora komande Rename unese novo ime-vidi sliku.

Ovo početno upoznavanje sa radnim okruženjem ćemo vremennom dopunjavati.

Zasad je dovoljno da se shvati da je radna sveska po svom izgledu podsjeća na tabelu i omogućava unos različitih podataka.

 

Šta sve Excel može

Pored standardnih alatki koje posjeduje ova vrsta programa: izrada tabelarnih proračuna i reprezentativnih izvještaja, grafikona i analiza, Excel nudi mnogo više. U sebi ima ugrađeno preko 600 gotovih funkcija, svrstanih po kategorijama, funkcije za rad sa tekstualnim podacima, funkcije za rad sa bazama podataka, kao i razne matematičke, statističke, financijske i druge funkcije, a što ga posebno čini atraktivnim je to što je njegova arhitektura otvorena za dodatke "Add-ins" drugih proizvođača, a time i jednostavno proširenje mogućnosti rada.

Excelova alatka za izradu mapa omogućava da se podaci prikažu u formi geografske karte. Na primjer, lako se može napraviti atraktivna mapa koja prikazuje za kompaniju nivo prodaje po državama.

Excel nudi alatke za analiziranje i upravljanje podacima organizovane u bazama podataka (listama), odakle se mogu lako sortirati, filtrirati, uređivati i izdvajati u vrlo jasne i efikasne izvještaje po čemu je posebno poznat. Jednostavna izrada izvedenih tabela (Pivot tabele) i dijagrama na osnovu podataka u Excelu pomaže u donošenju važnih poslovnih odluka, a njegove napredne alatke Goal Seek (funkcije za određivanje ulaznih podataka potrebnih da bi se dobio zadani rezultat), moćna alatka Solver i dodatni modul Analysis ToolPak sa statističkim, finansijskim, inženjerskim i naučnim funkcijama, koriste se za rješavanje složenih poslovnih problema.

U Excelu mogu da se naprave dinamički Gantovi dijagrami za vremensko i razvojno upravljanje, a grafičke mogućnosti ugrađenih alatki omogućavaju izradu lanaca vrijednosti za analiziranje tržišta i strateško planiranje poslovanja, poređenje plasmana proizvoda i iskorišćenosti tržišta.

Excel je odlično ukomponovan sa ostalim aplikacijama i bez problema obavlja saradnju sa Wordom, PowerPointom i Accessom (izvoz-uvoz podataka, prezentacije i analize podataka) a pogodan je i za preuzimanje podataka sa Weba. Posjeduje ugrađene Wizarde koji olakšavaju rad sa složenim analizama OLAP tehnologije i rad sa "kockom" podataka Cube.

Programeri su od prvih verzija Excela imali ogromnu podršku u vidu makroa i Visual Basica koji je od samih početaka inkorporiran u Excelovim modulima.

Excel je program bogat mogućnostima i može se koristiti na različitim nivoima. Vrlo je vjerovatno da Vam neće biti potrebne sve njegove funkcije (koje nisu ovdje ni pobrojane), ali je dobro znati šta se sve može uraditi sa Excelom. U protivnom, može se desiti da tražite drugi softverski paket da biste obavili određen zadatak, ne znajući, pri tom, da Excel ima ugrađenu tu mogućnost. Osim toga, možete da provedete mnogo vremena obavljajući "ručno" zadatak koji Excel može da izvrši automatski.
 

Bilo bi pretenciozno i pokušati dati upute i opisati rad svih navedenih mogućnosti Excela.

Zato ćemo se zadržati samo na osnovnom nivou odnosno nivou za početnika, jer u principu 95% korisnika računara ovakve i slične aplikacije koristi u praksi na tom nivou. Kada se uvjerite u prednosti koje u radu nudi Excel (bar kad su u pitanju samo tabele ili liste podataka, jednostavni proračuni, izvještaji i dijagrami), vjerovatno ćete pronaći način kako efikasnije koristiti Excel.

 

Računarski Sveznadar-od neznalice do korisnika-

(c) 2010 mojTim Corporation. All rights reserved